Der er ingen tvivl om at vi rigtig, rigtig, rigtig godt kunne lide at holde ferie på denne måde. Der var – også – plads til hunden. Vi havde to MTB-cykler hængende bagpå, så autocamperen bare kunne blive stående, hvor vi nu havde fundet plads til den (campingplads). Vi havde en markise og en grill – og lavede derfor al varm mad udenfor. Det var lige os :-). Pga. risikoen for corona-smitte var vi ikke nær så meget i byer, som vi normalt ville have været, men de gange vi kørte ind i byer, var det til at navigere med en autocamper i varevognsstørrelsen (5.95m). Det eneste vi virkelig skulle huske på var, at bilen var 3,10m høj (vi havde en autocamper med alkove over førerhuset).
Så, hvad koster en autocamper?
I Danmark er det latterlig dyrt, så det kan ikke komme på tale.
Hvad koster en camper så i Tyskland? Brugt. Egen import.
Eksempel:
Ovenfor afbildede model – en Fiat Chausson Flash 1 – kan købes brugt i Tyskland for ca. 125.000 kr. Den er så 8-10 år gammel og har kørt ca. 200.000 km. Den har formodentlig fungeret som udlejningsvogn (mange chauffører). En sådan bil kører på diesel, og kører ca. 10-11 km/l.
I DK skal man betale indregistreringsafgift. Et slag på tasken siger ca. 100.000 kr.
Grøn ejerafgift/vægtafgift lander på et sted mellem 6 og 8.000 kr. halvårligt, og så skal der også betales en (kasko-)forsikring.
Så inden bilen triller på danske landeveje, har jeg/vi brugt tæt på 250.000 kr.!
Og hvis vi efter 5 år gerne ville skille os af med den igen, ville vi formodentlig ikke kunne sælge en (på det tidspunkt) 15 år gammel bil for mere end 150.000 kr.!
Hvis A og jeg lejer en autocamper i Tyskland, en måned hvert år i de næste 5 år, så har vi brugt ca. 100.000 kr. Og det er nogle andre end os, der står med vedligeholdelsen af sådan et ferie-apparat.
Vi stiller os i køen af glade lejere 🙂